Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że czyszczenie separatorów tłuszczu należy do obowiązków palcówek żywieniowych, zakładów mięsnych, gastronomicznych szpitali, barów oraz hoteli. Właściciel lokalu musi także zadbać o właściwą eksploatację wspomnianego urządzenia. Osoby, które nie wiedzą jak tego dokonać powinny skorzystać z usług, jakie oferuje profesjonalny serwis separatorów tłuszczu.
Jak działa produkt?
Separator tłuszczu działa na zasadzie grawitacji. W najprostszym możliwym ujęciu ścieki z tłuszczem, a także osadami będą płynęły do separatora. Godny uwagi jest fakt, że ciężkie osady opadną na dno, z kolei lekkie substancje tłuszczowe będą unosiły się nad powierzchnię wody. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że zadaniem separatorów jest odpowiednie wprowadzenie tłuszczu do sieci kanalizacyjnych. Rekomendowane jest dostosowanie separatora do rodzaju prowadzonej działalności, a także ilości wytwarzanych ścieków. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że bardzo istotne znaczenie ma regularny przegląd separatorów tłuszczu.
Kto ma obowiązek posiadania separatora?
Należy mieć świadomość, że obowiązek posiadania omawianego urządzenia mają wszystkie przedsiębiorstwa, w których wytwarzane są odpady tłuszczu. Trzeba zatem do nich zaliczyć placówki żywieniowe, zakłady gastronomiczne, mięsne czy piekarnie.
Jak często powinien być czyszczony separator tłuszczu?
Zalecane jest czyszczenie separatorów tłuszczu w zależności od wytwarzanych odpadów. Nie jest rekomendowane wykonywanie tej czynności rzadziej, niż raz w miesiącu. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że obowiązkiem właścicieli firm jest także kontrola poziomu odseparowanego tłuszczu. Ponadto warstwa zgromadzonego tłuszczu nie może nigdy przekraczać 20 cm. Należy mieć świadomość, że mycie separatora jest konieczne dla zagwarantowania odpowiedniego funkcjonowania instalacji kanalizacyjnej. Nie warto przed podjęciem decyzji o zakupie separatora sugerować się tylko ceną. Znacznie lepszym parametrem będzie stosunek jakości do wspomnianej ceny.
Comments