Kto z nas nie lubi czasami zjeść czegoś w przerwie w pracy albo w szkole? Co będzie nam zapewniać całkiem nowe wrażenia smakowe? Okazuje się, że są takie dania robione na szybko, ale zapewniające nam wszystkim niezbędne wartości energetyczne. Jeżeli chodzi na przykład o burito przepis jest bardzo prosty i widać też, że coraz większa ilość punktów gastronomicznych w Polsce oferuje właśnie takie danie. To, co przyciąga uwagę doświadczonych smakoszy, ale także amatorów, którzy szukają kolejnych doznań gastronomicznych, to oczywiście niepowtarzalne wrażenia smakowe. Dania takie potwierdzają, że przekąski mogą zapełnić nam tak żołądek, a jednocześnie nasze kubki smakowe otworzą się na całkiem nowe wrażenia. Oczywiście warto przypomnieć, że jest to, jeśli chodzi o kuchnię meksykańską jedno z najpopularniejszych dań. Szczególnie przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają posiłki pikantne i wyraziste. Dużą zaletą jest również szybkość przygotowania.
Jak szybko przygotować burrito?
Czasami też z nudów będziemy chcieli przygotować jakieś ciekawe danie lub po prostu przygotowujemy małe przyjęcie i chcemy czymś zaskoczyć przyjaciół. Naturalnie, jeżeli chodzi o burrito przepis jest niewymagający, a wszystkie produkty kupimy w każdym sklepie spożywczym. Potrzebna będzie więc:
· tortilla
· mięso mielone
· warzywa
· przyprawy
Oczywiście mięso możemy sobie wybrać zgodnie z naszymi preferencjami. Jeżeli chodzi o to danie, to popularna jest wołowina, ale dobrze sprawdzi się też wieprzowina, czy też, chociażby pierś z kurczaka. Jeżeli jesteśmy wegetarianami, to można zastosować odpowiednio przyprawione tofu. Poza tym potrzebujemy także trochę czerwonej fasoli, pomidory, paprykę, cebulę i czosnek. Warzywa i mięso smażymy. Wszystko razem mieszamy, dodając przyprawy i zioła. Wypełniamy tortille farszem no i oczywiście nie zapomnijmy o dodaniu tartego sera. Tak przygotowane tortille, wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Gdy tortille lądują na talerzu, dekorujemy je kwaśną śmietaną i podajemy gościom.
Comments